Oameni ca tine: Alexandru Cojocari a sfidat popularitatea serviciilor all-inclusive și le-a propus moldovenilor să-și petreacă nopțile de vacanță în compania a milioane de stele (VIDEO)

Oameni ca tine: Alexandru Cojocari a sfidat popularitatea serviciilor all-inclusive și le-a propus moldovenilor să-și petreacă nopțile de vacanță în compania a milioane de stele (VIDEO)


„Oare cum suportă izolarea un om care a făcut din colindatul prin lume un stil de viață”? mă întrebam în timp ce mă îndreptam spre centrul orașului, unde urma să mă înâlnesc cu Alexandru Cojocari. De la radio, o voce plăcută de femeie, cânta o piesă prin care mă asigură că sunt „On my way”, iar vremea frumoasă și oamenii din jur, deși cu măști și mănuși, m-au făcut să uit pentru o clipă de vremurile pe care le trăim cu toții. Întâlnirea urma să aibă loc la ora 3, dar o voce interioară îmi șoptea că va începe ceva mai târziu. Ceea ce s-a și întâmplat.

Niște pași grăbiți urcă treptele, câte două. De după vitrinele pline cu tot felul de haine, accesorii, încălțăminte și ochelari - răsare un chip zâmbitor și niște ochi ușor preocupați.

-Cer scuze, vin din afara orașului, drumul mi-a luat mai multă vreme decât am preconizat, îmi spune într-o limbă frumoasă, cum numai româna vorbită de un vorbitor de rusă poate fi.

Alexandru Cojocari este vorbitor nativ de limba rusă. A crescut într-o familie în care se vorbea rusește, s-a însurat cu o femeie vorbitoare de rusă și limba de comunicare acasă este tot rusa. Paradoxal sau nu, Alexandru vorbește în română cu toți cei care i se adresează în această limbă, se declară în suflet român și-și duce copiii la școli și la grădinițe în care limba de bază este cea română. 

Aseară, am avut o discuție cu copiii mei, care se uită la tot felul de producții străine și le-am spus că este important să învățăm și despre tradițiile și obiceiurile țării în care trăim. Să nu uităm de ceea ce este autentic și ne definiște ca popor, a mărturisit Alexandru, printre altele.

De când se ține minte, urcă dealuri și stânci. Când a mai crescut, a decis că vrea să fie călător prin lume. Și-a pus rucsacul în spate, a încălțat bocancii, și-a luat doi-trei prieteni de nădejde și a pornit în munți. Alexandru Cojocari este convins că muntele ascunde o magie aparte, căreia îi oferă spațiu. Nu încearcă să-i afle tainele, nu-i încalcă granițele. Spune că atunci când are nevoie de răspunsuri, când simte că goana orașului l-a istovit de tot, când nu mai știe care e drumul cel bun, caută liniștea montană. Potecile neumblate îl fac să înțeleagă cât de departe poate ajunge, iar vremea de munte, veșnic schimbătoare, îl readuce cu picioarele de pământ, amintindu-i că nimic nu e așa cum pare.

Eu cred că omul care a decis să meargă pe munte, deja este un om bun. Oamenii răi nu merg pe munte, spune Cojocari.

De când face bani din pasiunea sa, n-a mai respirat niciodată cu pieptul plin. Plătește cu griji și perioade stresante prețul fericirii de a-și trăi visul. Nu regretă nimic și este aproape sigur că dacă ar lua-o de la zero, tot de acolo ar porni, tot aici ar ajunge. Nu-i place să meargă singur în călătorii. Consideră că valoarea unui loc frumos este accentuată de posibilitatea de a o împărți cu alții. Așa a venit ideea afacerii cu echipamente de călătorie, dar și cu tururi organizate de la A la Z de oameni profesioniști. Cojocari spune că de hainele pe care le poartă oamenii pe munte depinde, în mare parte, calitatea experienței trăite, iar de felul în care este gestionată călătoria - depinde totul. 

Un ghid profesionist trebuie să știe să se ocupe de toate. Să vadă cu un pas înainte, iar uneori chiar și cu doi-trei pași. Tot el se ocupă de alimentația grupului. Mâncarea trebuie să fie gândită în așa fel ca să fie nutritivă, și porționată în așa fel ca să fie suficientă și să nu constituie un deranj la deplasarea pe jos, să nu fie grea. 

Când cultul călătoriilor a prins amploare printre moldoveni, Cojocari a pășit într-o nouă ecuație cu mai multe necunoscute. A cumpărat câteva rulote și le-a oferit pasionaților de aventuri șansa de a vedea cele mai frumoase locuri din lume de la distanța unui geam deschis. Obișnuit să meargă prin viață cu riscul de mână, Alexandru Cojocari, nu a luat în calcul stereotipurile potrivit cărora rulotele sunt făcute pentru oamenii străzii. A sfidat popularitatea hotelelor de cinci stele și le-a propus moldovenilor să-și petreacă nopțile de vacanță în compania a milioane de stele.

Cel mai stresant a fost când am cumpărat rulotele, dar era luna mai și nu aveam nicio rezervare pentru vară. Am fost dezamăgit pentru că afacerea era pornită din bani împrumutați, eu venisem doar cu ideea, cu niște economii personale. Totuși, nu am pierdut speranța, spune Cojocari.

Când vorbește despre viața sa, despre parcursul său în lumea afacerilor, râde larg. Este convins că pe cât bine îi reușește să descopere locuri noi, pe atât de puțin poate să fie un șef în toată regula. Pentru că-i curge libertatea prin vene, nu le impune limite angajaților săi. Îi lasă să crească, să se coacă, să se reinveteze și să devină cea mai bună versiune a lor. Chiar și așa, atunci când ajunge la magazin, nu ezită să consilieze clienții, să discute cu ei și să le povestească impresii din ultima călătorie.

Dacă ești pasionat, vii cu plăcere la muncă, cu plăcere vorbești cu clienții. Le povestesc experiența mea, iar asta îi încurajează să plece în călătorie, spune Alexandru Cojocari.

Fără ezitare se declară un om fericit. Cea mai mare realizare a vieții sale rămâne a fi familia. Alături de soție a reușit să construiască o fortăreață a încrederii necondiționate și a respectului reciproc. Când au apărut cei doi copii, toate s-au așezat la locul lor, au căpătat sens și intensitate.

Sunt un om fericit, numai că am puțin timp pentru a mă gândi că, într-adevăr, sunt fericit. Fericirea e atunci când ai familie, copii sănătoși și fericiți și când familia te înțelege și te susține, mărturisește Cojocari.

O călătorie mai îndelungată făcută în Noua Zeelandă l-a determinat să se gândească că aceea ar fi țara în care și-ar dori să trăiască. Aproape de natura virgină, aproape de munți și ceva mai aproape de Aurora Boreală. Balanța a înclinat, însă, în favoarea Moldovei. Alexandru Cojocari spune că iubește țara asta, chiar dacă aici fiecare zi este o provocare.

Când goana din oraș se potolește, luminile de la birou se sting, iar cele de pe străzi se aprind, Alexandru Cojocari închide ochii. Preț de câteva secunde își trece prin minte toate greutățile, eșecurile, realizările de peste zi. Uneori răsuflă ușurat, alteori strânge din dinți. Uneori se simte dezamăgit, alteori înaripat. Niciodată, însă, nu-și permite să renunțe. Odată pentru că sunt afaceri din care ieșirea de pe piață costă mai mult decât menținerea și încă odată pentru că nu-și imaginează cum ar putea să arate viața trăită fără cheia pasiunii la gât....

***

Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.

Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului „Oameni ca tine” și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara. 

Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.

 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Oameni ca tine: A schimbat halatul scrobit pe combinezonul de protecție. Povestea farmacistei de la Soroca pentru care locul de muncă a devenit a doua casă

Oameni ca tine: A schimbat halatul scrobit pe combinezonul de protecție. Povestea farmacistei de la Soroca pentru care locul de muncă a devenit a doua casă

Oameni ca tine: Asistenta medicală de la Edineț care, după jumătate de secol de activitate, a schimbat forfota meseriei pe luxul de a savura clipa

Oameni ca tine: Asistenta medicală de la Edineț care, după jumătate de secol de activitate, a schimbat forfota meseriei pe luxul de a savura clipa

Oameni ca tine: Medic de familie pe timp de pandemie - „Nu m-am gândit că mă voi bucura că examinez un pacient cu angină simplă”

Oameni ca tine: Medic de familie pe timp de pandemie - „Nu m-am gândit că mă voi bucura că examinez un pacient cu angină simplă”

Oameni ca tine: Povestea ofițerei SIS care și-a împărțit destinul în două vieți paralele și a redefinit noțiunea fricii și riscurilor (VIDEO)

Oameni ca tine: Povestea ofițerei SIS care și-a împărțit destinul în două vieți paralele și a redefinit noțiunea fricii și riscurilor (VIDEO)

Oameni ca tine: Transformă oamenii și locurile în litere și gânduri. Ce as are în mânecă Laura Muruzuc și de unde știe că, inevitabil, va fi bine (VIDEO)

Oameni ca tine: Transformă oamenii și locurile în litere și gânduri. Ce as are în mânecă Laura Muruzuc și de unde știe că, inevitabil, va fi bine (VIDEO)

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul

Oameni ca tine: Măturătorul de regrete. Povestea bărbatului care învață în fiecare zi să-și iubească meseria și să-și accepte destinul

Advertoriale
Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Cele mai populare
  EMISIUNI
  • teasd asdas dasdwq q .12431
   teasd asdas dasdwq q .12431
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările22
  • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
  • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • „Nu este o glumă”. Avocatul Kristinei Asmus a comentat anunțul divorțului
  • Biscuiții aurii cu fulgi de cocos. Sunt aerați și foarte delicioși
  Autentificare
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.