De Ziua Internațională a Muzeelor vă prezentăm șase muzee mai puțin cunoscute de la noi (FOTO)

De Ziua Internațională a Muzeelor vă prezentăm șase muzee mai puțin cunoscute de la noi (FOTO)
Muzeul „Casa Părintească”


Ziua Internațională a Muzeelor este marcată în fiecare an pe 18 mai. În acest an nu mai avem parte de Noaptea Muzeelor sau de acces gratuit în aceste instituții, dar putem, în regim online, să ne delectăm cu poze și călătorii virtuale pentru a le descoperi. Iată o listă cu șase muzee din țară pe care le veți putea vizita îndată ce se termină carantina:

Casa-muzeu „Alexandru Donici”

Casa-muzeu „Alexandru Donici” se află în comuna Donici, raionul Orhei. În anul 1806 în această casă s-a născut poetul și fabulistul basarabean Alecu Donici, iar în 1977 a fost declarată casă-muzeu. Situată în mijlocul unui parc, în preajma acesteia se află și o biserică ctitorită de familia Donici. Casa-muzeu este altcătuită din patru camere: casa mare, cabinetul fabulistului și două săli de expoziție care prezintă viața și activitatea lui Alexandru Donici. De asemenea, muzeul conține o colecție bogată de articole de uz casnic, obiecte etnografice, iar printre numeroasele ediții tipărite se păstrează o colecție de documente și fotografii care relatează viața poetului. Casa-muzeu „Alexandru Donici” reprezintă atmosfera timpurie a literaturii românești.

Sursă foto: gov.md
Sursă foto: gov.md

Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu”

Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu” din satul Văsieni, raionul Ialoveni are o istorie de câteva decenii. Crearea acestui edificiu cultural a început în anul 1979, iar lansarea şi deschiderea oficială a fost în 1982. În incinta muzeului sunt acumulate obiecte ce prezintă un interes pentru istoria neamului. Colecţia prezintă obiecte de uz casnic, instrumente, echipamente de lucru, haine care prezintă modul în care îşi duceau traiul ţăranii din zona centrală a Moldovei. Muzeul deţine şi obiecte care relatează evenimentele celui de-al doilea război mondial: fragmente de arme şi muniţie. A fost creat şi un panou care conţine fotografiile tuturor veteranilor de război din satul Văsieni – expoziţia de fotografie şi acte consacrată victimelor regimului comunist, al deportărilor, foametei „Coloana nemuririi”.

Sursa: muzeulvasieni.md
Sursa: muzeulvasieni.md

Muzeul „Casa Părintească”

Pensiunea „Casa Părintească”, situată în satul Palanca, raionul Călărași este un muzeu al vieții rurale. Proprietara pensiunii, Tatiana Popa, a transformat casa familiei sale într-un muzeu al meșteșugurilor. Aici au fost colectate articole tradiționale țărănești, unelte, fotografii și o varietate de materiale textile. Patrimoniul reprezintă o casă-muzeu cu patru camere, echipament, curte de agrement. Centrul artizanat „Casa Părintească” este fondat cu scopul de a renaște tradițiile, obiceiurile, ritualurile și sărbătorile vechi.

Casa-muzeu „Grigore Vieru”

Casa părintească a poetului Grigore Vieru, din satul Pererîta, Briceni a fost transformată într-un muzeu dedicat memoriei acestuia. Aici sunt expuse lucruri care au aparținut familiei poetului, creațiile, volume de poezii, manuscrise, fotografii și volume de critică literară. Vizitând casa-muzeu „Grigore Vieru”, vă teleportați în copilăria poetului.

Sursă foto: radacina.md
Sursă foto: radacina.md

Muzeul „Casa Bunicii”

Muzeul „Casa Bunicii” din satul Bisericani, comuna Cuhnești, raionul Glodeni este situat într-o casă tradițională cu o tindă și trei odăi, una dintre care este Casa Mare. Muzeul își propune valorificarea tradițiilor, obiceiurilor și îndeletnicirilor cum ar fi torsul și țesutul lânii, confecționarea diverselor obiecte pe care noi astăzi le numim de artizanat. Pentru a combina tradițiile muzeului de prezentare a obiectelor cu tradițiile turismului rural, muzeul oferă oaspeților plimbări cu trăsura și bucate tradiționale.

Sursa: turism.gov.md

„Muzeul Pâinii” de la sudul Moldovei

La Văleni, la sudul Moldovei, pe malul Lacului Beleu, puteți găsi Muzeul Pâinii. Nu veți avea parte de exponate de sute de ani, ci de tradiția locului, păstrată cu sfințenie din generație în generație. „Bunica Bate toba” vă așteaptă acolo să împletiți și apoi să jucați „pupaza de soacra mare”. La „Muzeul pâinii, tradiții și obiceiuri” veți putea exersa coacerea pâinii în toate etapele ei, veți servi ceai de melisă cu miere de albine, vă așteaptă o plimbare cu căruța, o să beți apă de izvor și veți admira apusul de soare la Clusterul Agroturistic „Lunca Prutului de Jos”.

Ziua Internațională a Muzeelor este un eveniment care are drept scop sporirea interesului față de colecțiile muzeelor și conștientizarea rolului acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății.

Sursa: EA.md

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Muzeul orașului Chișinău invită la excursii virtuale (VIDEO)

Muzeul orașului Chișinău invită la excursii virtuale (VIDEO)

10 muzee din întreaga lume, pe care să le vizitezi de acasă

10 muzee din întreaga lume, pe care să le vizitezi de acasă

Ziua internațională a muzeelor pe timp de pandemie. Iată ce expoziții virtuale poți vizita

Ziua internațională a muzeelor pe timp de pandemie. Iată ce expoziții virtuale poți vizita

Advertoriale
Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Cele mai populare
  EMISIUNI
  • teasd asdas dasdwq q .12431
   teasd asdas dasdwq q .12431
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările22
  • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
  • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • „Nu este o glumă”. Avocatul Kristinei Asmus a comentat anunțul divorțului
  • Biscuiții aurii cu fulgi de cocos. Sunt aerați și foarte delicioși
  Autentificare
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.