Reprofilarea afacerii, soluție pe timp de criză? Cum a reușit o fabrică să supraviețuiască datorită producției de măști (VIDEO)

Reprofilarea afacerii, soluție pe timp de criză? Cum a reușit o fabrică să supraviețuiască datorită producției de măști (VIDEO)


„Coronacriza” a pus pe brânci antreprenori din toată lumea, iar Republica Moldova nu este o excepție. Unii au încercat din greu să reziste, alții și-au sistat activitatea. Sergiu Malai deține o fabrică de haine și articole din tricotaj pentru piața locală și cea externă. Pandemia de coronavirus l-a obligat să-și sisteze pentru o perioadă activitatea economică. După o pauză de trei săptămâni, a găsit o soluție pentru a putea achita salariile celor 25 de angajați. Mai exact, și-a reprofilat afacerea și a trecut la producția măștilor de protecție, în parteneriat cu un producător autohton de cămăși. Cât de eficientă a fost această măsură, a povestit într-un interviu pentru AGORA.

„E bine să poți să te menții pe linia de plutire”

Sergiu Malai

„Încasările au scăzut enorm în ultima perioadă. Noi lucrăm pentru extern, pentru companii mari din Europa, practic toate sunt din nordul Italiei. Avem parteneri responsabili, am avut semnale din partea lor că situația e dificilă și că unele lucruri se vor schimba. Am stat trei săptămâni acasă, timp în care ne-au venit diferite idei, ce să facem mai departe. Dar producția de măști a apărut în urma unei propuneri a unei firme, trebuia să o ajutăm în producția lor. Așa a început totul, practic a venit o ofertă”, a declarat directorul „Hermina”, Sergiu Malai.

Antreprenorul spune că, datorită acestei reprofilări, îi reușește să mențină fabrica pe linia de plutire. „Ceea ce e bine în situația dată, e foarte bine să poți să te menții pe linia de plutire. Asta ne ajută să rezistăm economic. Noi nu avem un adaos mare la măști. E o concurență destul de puternică. Ne reușește să plătim strict salariile angajaților. Dacă ne referim la alte cheltuieli, precum chiria, energia electrică, alte servicii, nu este suficient”, a explicat el.

Compania produce până la 1.500 de măști pe zi. „Noi avem aviz sanitar eliberat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Noi măștile le producem din polipropilenă nețesută, materialul din care se fac măștile chirurgicale. Nu le facem din tricot sau stofă. Avem în general organizații care cumpără măștile, firme particulare. Sunt clienți care ne-au găsit, au făcut o achiziție, apoi alta. Sunt și instituții medicale cărora le-am livrat măști. Am avut situații în care persoane din străinătate au venit cu inițiativa să cumpere măști și să facă o donație spitalelor”, a povestit antreprenorul.

„Cât o să existe cerere și materie primă, o să facem măști”

Sergiu Malai

Materia primă folosită la producția măștilor este de import. „Acum avem, dar nu suntem siguri că pe viitor vom avea”, a ținut să precizeze Sergiu Malai. „Cât o să existe cerere și materie primă, o să facem măști”, a adăugat el.

Totuși, compania plănuiește să revină treptat la activitatea normală. „De câteva zile am început să lucrăm și pentru clienții externi, dar facem și măști. Noi revenim la activitatea noastră normală, către clienții noștri din extern, dar și să facem produsele pentru piața locală. Nu ne-am gândit să exportăm. Noi încercăm să acționăm tactic, informația foarte rapid se schimbă. Luăm decizii tactice pe termen scurt. Suntem în situația să ne conservăm, să menținem lucrurile pe care le avem și, în funcție de cum o să evolueze lucrurile, vom lua decizii”, a declarat directorul „Hermina”.

„Reprofilarea afacerii e o soluție de moment”

Sergiu Malai

„Eu vorbesc și cu alți producători. Producția de măști nu e o afacere, e o chestie de supraviețuire. Cu producerea măștilor toate problemele nu o să se rezolve, dar ne străduim și e foarte important să acceptăm lucrurile așa cum sunt, să păstrăm un optimism, fiindcă lucrurile acestea se vor termina, cu siguranță lucrurile nu vor mai fi așa cum au fost. E clar că consumul va scădea, vedem că și planurile clienților externi s-au schimbat, volumele pe care le producem sunt mai mici. Consumul va scădea și ar fi bine ca criza să ducă către un consum mai responsabil al oamenilor”, a declarat Sergiu Malai.

Acesta a subliniat că reprofilarea activității companiei este o soluție de moment. A funcționat și datorită existenței unei linii de creditare, ceea ce a permis crearea unui fond de rezervă.

Aproape 40% din companiile din industria ușoară s-au reprofilat

Directoarea executivă a Asociației patronale din industria ușoară (APIUS), Corina Cojocaru, ne-a spus că în jur de 35-40% din companiile din industria ușoară au trecut la producția de măști și combinezoane de protecție.

„Am alarmat atât Președinția, Parlamentul, cât și Guvernul despre faptul că unele companii din industria ușoară și-au reprofilat strategiile și au decis să confecționeze echipamente de protecție. În ce măsură sunt acestea calitative sau asigură o protecție antibacteriană sută la sută, trebuie să se expună specialiștii din cadrul Centrului de achiziții publice în sănătate. Experții trebuie să se întrunească cu reprezentanții acestor companii, să se uite la mostrele lor și să spună dacă ele corespund rigorilor tehnice internaționale sau nu. Unii au făcut măști din non-woven, alții din bumbac. Poate medicul să respire în acea mască 4 sau 8 ore pe zi? Asta trebuie să o spună experții și medicii”, a declarat Corina Cojocaru.

Corina Cojocaru

Nemulțumirea de bază constă în faptul că, până în prezent, autoritățile nu au venit cu un model de mască sau costum de protecție, după care producătorii autohtoni să se conducă. „În primul rând, trebuie stabilite reglementările tehnice. Să fie stabilite 5-8 companii autohtone, care deja au experiență, și să comunice la direct cu acești producători pentru a facilita intrarea materiei prime în țară și pentru a facilita participarea în achizițiile publice”, a spus ea.

„Forță de muncă este, materie primă se găsește”

Corina Cojocaru

„După 15 mai, în mod normal și Guvernul RM, ca și alte guverne, va trebui să impună obligativitatea purtării măștilor, fiindcă vom ieși la lucru, se va sista starea de urgență, dar riscul infectării există. Guvernul României a anunțat că va achiziționa prin achiziții publice 100 de milioane de măști. Pun prioritate pe producătorii locali, care vor fi avantajați. Și la noi companiile se pregătesc să confecționeze cât mai mult, în speranța că și la noi se va lua această decizie de impunere a obligativității purtării măștilor, care vor fi oferite pe gratis copiilor și păturilor social-vulnerabile din partea Guvernului”, a declarat directoarea executivă APIUS.

„Dacă companiile ar ști că ar avea câștig de cauză în achizițiile publice, materie primă ar fi. Dar, deocamdată, nu s-a anunțat intenția Guvernului de a achiziționa măști pentru păturile social-vulnerabile. Forță de muncă este, materie primă este sau poată fi adusă, dacă s-ar comunica cu ei la direct, s-ar prezenta reglementările tehnice. Trebuie să explici și să arăți de ce ai nevoie și să întrebi dacă poți sau nu face. În momentul în care o companie aduce garanții că poate confecționa conform reglementărilor tehnice stabilite de Guvern, atunci aceste companii trebuie scrise pe o listă, ajutate să-și aducă mai repede materia primă în țară, aceste companii mari să subcontracteze alte companii mai mici, ca să dăm de lucru fiecărui muncitor, ca fiecare companie să aibă un venit”, a adăugat ea.

„Trebuie să lăsăm calul ăsta și să ne apucăm de altul. Ăsta a murit”

Alexei Kishlaru

După ce mai multe companii, nu doar din industria ușoară, s-au reprofilat, am apelat la consultantul de business Alexei Kishlaru pentru a vedea cât de binevenită este o astfel de măsură pe timp de pandemie. Acesta a spus ferm că exact acum este momentul vital de a revedea activitatea afacerii.

„Dacă până acum nu făceai matematica businessului tău, mergi înainte cu ochii închiși. Asta e prima temă pentru acasă pentru fiecare antreprenor – să înțeleagă unde ne aflăm. Trebuie făcut un scenariu, cum va evolua situația mai departe, că noi cu siguranță o să avem scădere de vânzări și trebuie să înțelegem care este volumul de vânzări după care nu are sens să continuăm această afacere. Trebuie să lăsăm calul ăsta și să ne apucăm de altul, ăsta a murit. Pentru asta noi trebuie să fim realiști și trebuie să vedem businessul în cifre, nu în emoție”, a declarat el.

„Posibil unele businessuri trebuie reprofilate în alte afaceri, și nu de aceea că cererea va dispărea, ea se va micșora. Vor câștiga cei mai pregătiți, mai competenți, mai agresivi pe reclamă și marketing. Dacă tu cu compania ta nu ești gata să fii în rând cu ei la nivelul ăsta, nu ai șanse rapid să-i ajungi din urmă și posibil ar fi corect să te reprofilezi. Nu te-ai căsătorit cu afacerea și nu trebuie să fii alături de ea la fericire și necaz, trebuie să înțelegem matematica. Afacerea e vie și se dezvoltă când generează profit”, a adăugat consultantul de business.

Vezi și: Trei companii din sectorul automotive s-au reprofilat și produc echipamente de protecție pentru sistemul medical

Întrebat ce crede despre trecerea unor companii la producerea echipamentelor de protecție, Alexei Kishlaru a menționat: „În perioada când nu poți continua activitatea, trebuie să generezi vânzări cu orice preț. Dacă ai posibilitatea rapid să te folosești de oportunitate și ai competențe să te reprofilezi temporar, ca să asiguri funcționalitatea, numaidecât trebuie asta de făcut”.


Menționăm că materialul face parte dintr-un proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ieșirea antreprenorilor pe online, soluție pe timp de criză. Cum trebuie să comunice, cât să investească în promovare și cât costă crearea unui site (VIDEO)

Ieșirea antreprenorilor pe online, soluție pe timp de criză. Cum trebuie să comunice, cât să investească în promovare și cât costă crearea unui site (VIDEO)

Chișinău: Purtarea măștilor de protecție în spațiile închise devine obligatorie, începând cu ziua de joi

Chișinău: Purtarea măștilor de protecție în spațiile închise devine obligatorie, începând cu ziua de joi

Exportul măștilor, mănușilor și dezinfectanților, interzis până la sfârșitul stării de urgență în țară

Exportul măștilor, mănușilor și dezinfectanților, interzis până la sfârșitul stării de urgență în țară

Trei companii din sectorul automotive s-au reprofilat și produc echipamente de protecție pentru sistemul medical

Trei companii din sectorul automotive s-au reprofilat și produc echipamente de protecție pentru sistemul medical

De la parfumuri de lux, la dezinfectante pentru mâini. Un mare producător din Franța va contribui la prevenirea coronaviruslui

De la parfumuri de lux, la dezinfectante pentru mâini. Un mare producător din Franța va contribui la prevenirea coronaviruslui

Compania textilă, care a exportat lotul de salopete în Polonia, producea anterior huse pentru mobilă moale: „Sunt echipamente de uz general”

Compania textilă, care a exportat lotul de salopete în Polonia, producea anterior huse pentru mobilă moale: „Sunt echipamente de uz general”

Advertoriale
Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Cele mai populare
  EMISIUNI
  • teasd asdas dasdwq q .12431
   teasd asdas dasdwq q .12431
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările22
  • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
  • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • „Nu este o glumă”. Avocatul Kristinei Asmus a comentat anunțul divorțului
  • Biscuiții aurii cu fulgi de cocos. Sunt aerați și foarte delicioși
  Autentificare
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.