A primit o naștere pe timp de cutremur! Interviu cu o fostă moașă, despre dăruire, muncă și obstacolele vieții (FOTO)

A primit o naștere pe timp de cutremur! Interviu cu o fostă moașă, despre dăruire, muncă și obstacolele vieții (FOTO)
Arhiva personală


Meseria de moașă aduce cu sine un sentiment de fericire. Acest lucru îl confirmă și Ecaterina Bojorean, o asistentă medicală din satul Trinca, raionul Edineț. Zece ani la maternitate în calitate de moașă și doi de patronaj, șapte ani în calitate de soră superioară, iar până în prezent asistentă medicală, astfel activitatea ei profesională a adunat 50 de ani de dăruire și muncă pentru o profesie, care i-a devenit mai aproape sufletului.

„Nu mi-am ales profesia de la bun început și nici nu m-am gândit niciodată că o să ajung să lucrez în calitate de moașă. Inițial mă gândeam că o să fiu profesoară, dar într-un final m-am îndreptat spre școala de asistente medicale din Soroca, specialitatea de obstetriciană. Atunci nici nu știam sigur la ce specialitate am aplicat sau că voi ajunge să lucrez moașă”, povestește Ecaterina.

Arhivă personală

Profesia de moașă a început s-o îndrăgească când învăța, iar apoi i-a devenit și mai apropiată sufletului când a început a munci. Toată experiența a acumulat-o doar prin muncă asiduă, iar ajutorul și îndrumările au venit din partea medicilor.

„În lucrul acesta de zi cu zi, profesia m-a modelat și m-a făcut să fac față tuturor provocărilor care pot apărea.”

Își aduce aminte despre prima naștere pe care a primit-o și povestește cu un oftat lung:

„Prima naștere la care am asistat a fost una cu complicații și trebuia o intervenție manuală. Am reușit foarte repede să mă conformez situației și să chem medicul. Pe parcurs m-am deprins să reacționez mai repede și potrivit situației, dar prima naștere a fost complicată. Acum tare multe cezariene, înainte erau foarte rare, dar și tineretul este acum altul”, spune femeia. 

Arhivă personală

Posibilitatea de a activa în continuare în calitate de moașă a fost curmată de deciziile autorităților de a închide toate maternitățile din spitalele sătești, inclusiv cea unde lucra ea. 

„Singura opțiune pentru mine era să activez în raion, dar în acest caz trebuia tot timpul să circul cu transportul și am renunțat. Profesia de moașă nu cred că s-a schimbat atât de mult, acum sunt responsabilă de latura obstetrico - ginecologică, tot cu femeile însărcinate lucrez zi de zi, în afară de lucrul de asistenta medicală”, afirmă ea.

„Sentimentele din această profesie sunt de fericire. Aștepți să se nască copilul, să nu apară complicații, iar apoi simți o satisfacție sufletească foarte mare.”

Pentru Ecaterina Bujorean, sentimentul de moașă nu poate fi redat prin cuvinte. Cel mai mult acest lucru se simte atunci când nașterea se încheie, totul este bine, iar fericirea devine ceva de nedescris. 

Arhivă personală

„Din toate profesiile din medicină, aici satisfacția vine din primele clipe, atunci când vezi mama fericită, tatăl fericit că a apărut pe lume copilul și totul a decurs cu bine. Iar fericirea lor și faptul că totul s-a sfârșit cu bine îți umple și ție sufletul cu acea bucurie”.

„Nu o consider o meserie stresantă, ci doar una în care te îngrijorezi până în ultimul moment.”

Între meseria de moașă din trecut și cea din prezent, Ecaterina Bujorean vede unele schimbări în bine pentru noile cadre.

„Acum nu sunt atât de mari greutăți, pentru că centrele și maternitățile sunt mult mai dotate decât au fost în trecut. Atunci era mai greu și erau probleme mult mai mari. Medici nu erau, iar nașterile le primeam doar noi. Singure răspundeam și dirijam pe care femeie trebuia să o primim și pe care trebuia să o trimitem la centrul raional. Nu erau dotate maternitățile cu aparate și trebuia noi să ne asumăm răspunderea de naștere”, povestește femeia.

Arhivă personală

Își amintește de un caz la naștere când exista până și problema de a comunica: „Țin minte când în anul 1984 a fost cutremur, iar în timpul nașterii au survenit niște hemoragii. Foarte greu am reușit să anunțăm asistența medicală de la raion despre situația dată pentru că nu erau telefoane ca să comunicăm”.

„Mi-ar fi plăcut să continui studiile, mi-ar fi plăcut.”

Gândul de a renunța la profesie nu i-a străbătut niciodată mintea. Și chiar dacă ar avea posibilitatea să se întoarcă în trecut, nu ar alege o altă meserie, iar pe parcursul anilor a găsit ceea ce o face mândră.

„Mă mândresc că am putut continua meseria atâția ani, 50 de ani de lucru. Mă gândesc că nu aș putea sta acasă. Aș fi vrut să continui studiile în acest domeniu, dar deja este prea târziu”, susține Ecaterina Bujorean.

Arhivă personală

S-a dedicat acestei profesii din plin, încât este sigură că a ales calea cea dreaptă. Acum, fericirea îi este alimentată nu doar de experiența profesională, ci și viața personală o face să se simtă cu adevărat împlinită.

„Fericirea înseamnă familia unită alături de copii și nepoți. Niciunul nu este plecat peste hotare, la fel cum nici eu nu am avut vreodată acest gând. Ne bucurăm de momentele pe care le petrecem împreună și pot spune că sunt un om fericit”, conchide Ecaterina.


Începând cu anul 1992, în fiecare an, la 5 mai, este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor, propusă pentru prima dată de Confederația Internațională a Moașelor în 1987. Această zi a fost marcată pentru a reliefa importanța acestora, atât în sistemul sanitar, cât și în cadrul comunităților.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, în anul 2017 în maternitățile din Republica Moldova activau peste 600 de moaște. În prezent la nivel mondial sunt 2 milioane de moașe, care constituie jumătate din forța de muncă globală din sectorul sănătății.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
„Denotă o profundă lipsă de respect!” Reacția Bucureștiului la declarațiile premierului Ion Chicu

„Denotă o profundă lipsă de respect!” Reacția Bucureștiului la declarațiile premierului Ion Chicu

„Nu știu dacă asta rezolvă problema”. Ce cred unii deputați despre realocarea parțială a profitului BNM pentru acoperirea datoriei pentru „miliard” (VIDEO)

„Nu știu dacă asta rezolvă problema”. Ce cred unii deputați despre realocarea parțială a profitului BNM pentru acoperirea datoriei pentru „miliard” (VIDEO)

125 de profesori, infectați cu COVID-19. Alte 250 de cadre didactice sunt în izolare

125 de profesori, infectați cu COVID-19. Alte 250 de cadre didactice sunt în izolare

Advertoriale
Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Cele mai populare
  EMISIUNI
  • teasd asdas dasdwq q .12431
   teasd asdas dasdwq q .12431
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările22
  • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
  • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • „Nu este o glumă”. Avocatul Kristinei Asmus a comentat anunțul divorțului
  • Biscuiții aurii cu fulgi de cocos. Sunt aerați și foarte delicioși
  Autentificare
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.