Impactul dezvoltării sectorului IT și susținerea partenerilor externi. Povestea unei tinere care împletește o relație frumoasă dintre maternitate și IT (contrib)

Alesea Brinzila
Alesea Brinzila

Impactul dezvoltării sectorului IT și susținerea partenerilor externi. Povestea unei tinere care împletește o relație frumoasă dintre maternitate și IT

Țara noastră a devenit mai aproape de tot ceea ce numim tehnologii informaționale, iar sectorul IT a fost infiltrat în toate domeniile vieții. Acest lucru se datorează proiectelor implementate de partenerii externi, precum programul EU4Digital,  cât și cetățenilor,  care s-au ambiționat să țină pasul cu inovațiile. În ultimii ani observăm că și femeile se las cucerite de acest domeniu, iar o bună parte reușesc să se bucure de o carieră de succes. E vorba și de Irina Iurciuc, o tânără mamă care reușește să îmbine perfect job-ul în IT cu maternitatea. 

În ultimii ani, prin intermediul instrumentelor TIC au fost create spații de co-working, programe de training pentru fondatorii startup-urilor în domeniul gestionării afacerilor, a fost facilitat accesul la investiții și marketing, iar tinerii au fost încurajați să activeze în unul din cele mai solicitate și performante domenii, beneficiind în același timp de salarii mult mai mari decât cele medii pe economie. Prin aceste acțiuni a fost frânată migrația și a fost impulsionată dezvoltarea economiei R. Moldova. Acest impact e rezultatul susținerii și deschiderii partenerilor externi de a implementa proiectele ce țin de ecosistemele de inovare TIC și nu doar. 

Irina Iurciuc e o tânără de 24 de ani din Chișinău, care a absolvit Facultatea de Informatică și Microelectronică a UTM și e una din beneficiarii direcți ai inițiativelor din partea UE.  În timpul anilor de studenție a devenit mamă, iar timp de doi ani de zile s-a bucurat din plin de cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Totuși, firea responsabilă și ambițioasă a determinat-o să își dezvolte cunoștințele obținute la facultate și ulterior să își construiască o carieră în IT 

După o perioadă de probă mi s-a propus să fiu manager-ul unui proiect

A zărit pe pagina de facebook a Tekwill un anunț despre organizarea unor cursuri gratuite pentru femei și fără să stea mult pe gânduri, în scurt timp a devenit beneficiara proiectului „Abilitarea femeilor din domeniul tehnologiilor”, finanțat de Suedia și UNWomen ( EU4Digital).  Cu entuziasm,  Irina ne-a spus că aceste cursuri i-au fost de mare ajutor și că imediat după finalizarea lor au și început interviurile de angajare.  Nu s-a așteptat că va fi nevoită să aleagă între două oferte și că în doar câteva luni să fie avansată în funcție și chiar să conducă o echipă de oameni pentru un proiect IT. 

„După finisarea cursurilor am avut primul meu interviu. Nu am mai aplicat niciodată la un job. Am mers la prima companie doar să încerc și să văd cum au loc interviurile și care sunt cerințele în acest domeniu. În acel moment, încă nu aveam posibilitatea să merg la serviciu, deoarece copilul nu era la grădiniță. Din start am spus persoanelor care m-au intervievat, dar totuși peste două săptămâni m-au telefonat și mi-au spus că pot veni la muncă. I-am anunțat că nu sunt disponibilă în acel moment, însă s-au oferit să mă aștepte și să revină peste o perioadă. 

Atunci când am reușit să îmi dau copilul la grădiniță,  am găsit o altă ofertă din altă companie și am aplicat acolo pentru un intership, unde am trecut cu brio interviul. Eu am ales să merg la a doua companie chiar dacă prima ofertă mai era valabilă.  Am mers la intership, am trecut perioada de probă de trei luni și în scurt timp mi s-a propus să fiu manager-ul unui proiect din cadrul companiei și să lucrez cu câteva persoane, mai exact să fiu un șef de echipă. Până în prezent sunt în această funcție”. 

O mamă s-ar regăsi perfect în IT

Irina îndeamnă alte tinere să prindă curaj și să își îmbunătățească abilitățile în domeniul tehnologiilor, precum și nivelul limbii engleze, care e necesar. Potrivit ei,  IT-ul a devenit tot mai accesibil pentru femei.  

„Lumea deja începe să accepte femeile în IT chiar și în compania noastră. Când am fost primită în companie, în departamentul IT erau doar trei fete, iar acum sunt mai multe. În ceea ce privește copilul este mai complicat atunci când înveți, iar în procesul de lucru nu este o problemă.  Cu siguranță domeniul iT poate asigura un trai decent, mai ales dacă e vorba de o mamă singură. Cunoaștem deja că salariile sunt mai satisfăcătoare în comparație cu alte domenii. O mamă s-ar regăsi perfect în IT”. 

Pe piață au început tot mai multe proiecte care îmbrățișează fetele să încurajeze o carieră în IT

Olga Surugiu, directoarea companiei „Orange Systems”

Olga Surugiu e directoarea companiei „Orange Systems”, iar astăzi conduce o echipă de câteva sute de specialiști, care livrează produse IT. E convinsă că succesul dezvoltării sectorului  în țara noastră și încurajarea femeilor de a se implica într-o lume, care aparent ar aparține bărbaților, se datorează proiectelor implementate. Acestea au avut un impact colosal, iar tinerii continuă să beneficieze de suportul acestora. 

„Aș zice că în proporție de 30 % din angajați sunt fete, iar acest număr e în creștere. Ceea ce este important este că pe piață au început tot mai multe proiecte care îmbrățișează fetele să încurajeze o carieră în IT. Poate fi vorba și de o conversie profesională în care își găsește cineva vocația. Dar de asemenea pot fi niște servicii, programe unde este explicat că de fapt acest domeniu nu este atât de complex decât pare și fetele au absolut toate capacitățile ca să facă față oricăror provocări. 

Ca și domeniu accesibil, mai multe fete sunt în domeniul de testare al produselor în IT, pentru că au și niște abilități naturale care le recomandă, precum curiozitatea, atenția la detalii și dorința de a investiga și găsi probleme în proces. Fetele sunt foarte bune în domeniul respectiv. Asta e și cheia succesului în domeniul de față, pentru că există un mix de informație, școli pe care le organizăm. Sunt foarte multe oportunități, sunt tot mai multe studente la Universitatea Tehnică și trebuie să continuăm acest trend. E absolut firească această evoluție, domeniul IT nefiind ceva exclusiv. Mai degrabă o să găsim IT și tehnologii informaționale în tot ceea ce facem noi, iar în viitor nu va exista o funcție care să nu presupună interacțiunea cu IT”. 

Autoritățile ar trebui să încurajeze dezvoltarea capitalului uman specializat

Marina Bzovîi, director executiv ATIC

Aceeași părere este împărțită și de directoarea executivă a Asociației Companiilor IT din R. Moldova, Marina Bzovîi, care a afirmat că ultimele date arată o dinamică pozitivă în ceea ce privește încadrarea femeilor în acest sector, iar pentru o dezvoltare mai rapidă și calitativă a agenților economici autoritățile trebuie să îmbunătățească condițiile juridice și nu doar. 

„Cifrele sunt îmbucurătoare, întrucât comparativ cu alți ani erau mai puține femei în sectorul IT. Autoritățile ar trebui să continue să dezvolte ecosistemul, să încurajeze dezvoltarea capitalului uman specializat și înalt calificat prin susținerea și suportul oferit universităților, prin reorganizarea sistemului de învățământ, astfel încât științele reale să capete o atenție sporită. Noi trebuie să fim cât mai competitivi la nivel regional. În caz contrar, specialiștii pot emigra foarte ușor peste hotarele țării. Companiile de la noi au nevoie de oameni, condiții juridice stabile, previzibile, pnetru o continuă dezvoltare”, a menționat directorul executiv ATIC, Marina Bzovîi. 

Și autoritățile par să conștientizeze importanța sectorului, cel puțin la nivel declarativ. La începutul anului, premierul Ion Chicu declara că succesele sectorului IT din țara noastră reprezintă una dintre rarele ocazii când R. Moldova e privită de străini ca model de urmat. „Mai puține avem asemenea cazuri când Republica Moldova e o țară donator de experiențe pozitive. Anul trecut, țara noastră pentru prima dată a reușit să exporte mai multe servicii IT decât produse vinicole”. 

Cota sectorului TIC în Produsul Intern Brut al R. Moldova constituie circa 6,8%, cu cifra de afaceri de peste 13 miliarde lei în anul 2018. Volumul exporturilor IT a crescut în ultimii trei ani cu 89%, de la 59 milioane de dolari la 148 milioane de dolari, dintre care  70% sunt servicii IT exportate în Marea Britanie, SUA, Franța, Germania, Olanda, România. Raportul IDC din 2019 estimează că segmentul cel mai performant în următorii ani va fi cercetarea/dezvoltarea(R&D) și servicii de inginerie în domeniul IT.

La fel, potrivit datelor statistice, în total în R. Moldova, muncesc în jur de 27 de mii de specialiști în domeniul IT, dintre care 10.000 în cadrul celor peste 500 de companii rezidente care activează în Moldova IT Park. Din numărul total de angajați, aproape 30% sunt femei. 

Obiectivul programului EU4Digital e dezvoltarea societății prin intermediul tehnologiilor informaționale, Domeniul de afaceri din R. Moldova are nevoie de un ecosistem digital eficient, de aceea echipa programului EU4Digital s-a concentrat asupra eforturilor de promovare a unui cadru legislativ comun care să favorizeze inovarea TIC în rândul țărilor partenere din Est, pe baza celor mai bune practici ale UE.

 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Femeile în domeniul IT. Coordonatoarea Tech Women:”IT-ul este foarte potrivit pentru femei. Aici ai parte de libertate” (VIDEO)

Femeile în domeniul IT. Coordonatoarea Tech Women:”IT-ul este foarte potrivit pentru femei. Aici ai parte de libertate” (VIDEO)

Accidente la locul de muncă: În 2020, 13 persoane și-au pierdut viața. Cadrele medicale COVID-pozitive se înscriu în această categorie?

Accidente la locul de muncă: În 2020, 13 persoane și-au pierdut viața. Cadrele medicale COVID-pozitive se înscriu în această categorie?

Plantele care produc nectar vor avea o hartă proprie în Moldova. Agenția Moldsilva va fi dotată cu drone speciale pentru a monitoriza terenurile

Plantele care produc nectar vor avea o hartă proprie în Moldova. Agenția Moldsilva va fi dotată cu drone speciale pentru a monitoriza terenurile

Advertoriale
Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Descoperă o nouă gamă JUNIOR din cărniță de pui și curcan – alegerea perfectă pentru toată familia!

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

Fabrica de cărămidă de la Chirca a aprins focul în sobă (VIDEO)

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

La relansarea businessului, FinComBank din nou îți vine în ajutor. Iată oferta băncii

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
Cele mai populare
  EMISIUNI
  • teasd asdas dasdwq q .12431
   teasd asdas dasdwq q .12431
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările22
  • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
  • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
  • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  ȘTIRI DE PE EA.MD
  • „Nu este o glumă”. Avocatul Kristinei Asmus a comentat anunțul divorțului
  • Biscuiții aurii cu fulgi de cocos. Sunt aerați și foarte delicioși
  Autentificare
  Salvează articolul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

  Urmărește subiectul

  Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

  Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.